Direktdemokrati

Något som jag funderat en hel del kring är just begreppet ”direkt-demokrati”.

Allt, nåväl, nästan allt här i världen utvecklas ju. Speciellt det tekniska och i synnerhet it-teknologin har ju kommit oerhört långt och gör ständigt nya landvinningar. Något som stått still och stampat är däremot det politiska systemet. Varför inte kombinera dessa områden? Det kan inte vara speciellt komplicerat. Vi ska ju kunna lita på tekniken så pass mycket att vi i stort sett lägger hela vårat liv, våra pengar och allt vi äger och har ska vi anförtro till it-tekniken. Tänk på det en liten stund så inser du att jag har rätt, alla kreditkort och kontokort vi har, internet-bank och kanske speciellt det elektroniska bank-id’t.

Just bank-id’t ska ju vara ett säkert kort, vi kan alltså använda det som en helt giltig id-handling på internet. Helt naturligt och självklart för många idag. Varför skulle man då inte kunna använda det till att rösta med? Det skulle ju vara en smal sak i denna nya tid, ”it-åldern”, att folk röstade hemma vid datorn, eller ännu enklare, med en app i sin mobil.

Man skulle kanske inte behöva ha politiska partier, det skulle vara föråldrat. Eller åtminstone kunna bli det på sikt. Folk skulle få rösta i enskilda frågor. De viktigaste, största frågorna skulle folk kunna rösta om. Det skulle kunna lösa en mängd olika problem som finns inbyggda i dagens system. Jag är övertygad om att det skulle minska politiska konflikter. Det skulle också minska behovet av högavlönade politiker med dyra fallskärmar och extremt förmånliga avtal…

Är det anledningen till att frågan inte kommer upp på dagordningen måntro? Är det därför intresset är så svalt för denna fantastiskt enkla idé vars tid borde vara här? Att de som kan göra den till verklighet är rädda att den ska ta deras jobb?

Eller ligger det något allvarligare än så bakom? Är det någon styrande elit som sitter bakom kulisserna som inte skulle tillåta en sådan idé att bli verklighet? Jag kan inte låta bli att få lite konspirationsteorier när jag tänker på detta…

Visst kan man peka på vissa problem, vissa frågor även kring detta, tex. vilka frågor ska avgöras med omröstningar och vem/vilka ska besluta om det? Man skulle ju kunna lösa det som så att man har tex. en gång i månaden en omröstning kring ett politiskt beslut. Man skulle kunna ha en omröstning i riksdagen tex. en gång i månaden kring vilken fråga som folket ska få besluta om. Eller ännu hellre så skulle man varje månad kunna ha en omröstning på nätet och låta folket först rösta om vilken fråga som är viktigast av tex tio olika alternativ. En gång i månaden.

Jag tycker att detta är alltför bra för att inte lyftas fram mer.

Detta är en idé vars tid är kommen.

Tanken svindlar. Vi kanske skulle kunna få exakt det samhälle vi drömmer om, och blir något fel så skulle man kunna rösta om. Göra om och göra rätt. I stället för dagens tungrodda skepp med politiker som sitter tryggt i fyra år och lyfter fet lön bara för sin egen skull, utan att behöva ta ansvar….

….det kan i alla fall inte bli sämre än det är idag. Omöjligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s