Religion.

Jag har inget emot människor som är religiösa. Jag har inget emot religion. Rent spontant så har jag alltid känt så. Det är en helt personlig ensak, något som är helt upp till var och en. Precis lika självklart som jag och de flesta Svenskar tycker att ovanstående meningar är lika självklart är det för andra människor i andra länder att samhällets religion är inget man på något sätt kan välja bort. Inte utan mycket allvarliga konsekvenser, man kan inte välja bort religionen.

Religionen har också nästan alltid varit ett styrmedel som ligger i maktens hand. Länder har erövrats pga och med hjälp av religionen. Vanligaste krigsorsaken både historiskt och i modern tid torde vara just religion. Hur kan jag då säga att jag inget har emot den?

Det kanske var lite hastigt…att påstå att jag inget har emot religion.

Allvarligt. Det finns ett antal mycket viktiga problem som omgärdar detta ämne. Eftersom det är tabu idag att peka ut en viss religion som problemet så ska jag i denna text försöka vara lite ”diplomatisk” och dra alla religioner över en och samma kam. Jag skall generalisera en del. Rätt eller fel, om det är ett sätt på vilket problemet skulle kunna få sin lösning så spelar det kanske ingen roll.

Sverige är sedan lång tid ett väldigt sekulärt samhälle. Vi förstår oss inte på att man kan vara så styrd av fördomar och vidskepelse som många faktiskt är. Kyrkan blev för ett antal år sedan skild från staten. En bra och positiv sak anser jag. Det finns dock ett stort men här. En fara kanske. Åtminstone en fråga som är aktuell och borde diskuteras i långt större omfattning i dag än vad fallet är. Frågan är: skildes kyrkan från staten bara för att ge en annan religion mer plats. För att denna skall få ta kyrkans plats i Sverige? Det här är inte att gå för långt. Att ställa denna fråga. Det sker. Det sker nu. I dag sker det.

Vad är då problemen med religion? Är det inte bra att människor finner svar på problem som tex döden, själen, meningen med livet,gott vs. ont. o.s.v. Visst , där ligger en del av det positiva. Dessa frågor går många gånger inte att svara på och om folk tycker att det känns meningsfullt att få dessa svar, fint. Bra. Men där kunde/borde det också räcka.

Det gör det nu inte. Av någon för mig outgrundlig anledning så känner vissa människor sig enormt provocerade av att inte alla andra har precis exakt samma religiösa tro som dom själva. De känner sig så arga och t.o.m. hatiska mot människor av annan tro eller mot människor som inte tror alls.

Hur kommer det sig? Varför är det viktigt för somliga att påtvinga sina egna religiösa seder och fördomar/vidskepelser på andra? Hur kan man ens vilja tro på en ”gud” som går med på, ja t.o.m. uppmuntrar grymma, elaka och förfärliga handlingar mot andra människor? Hur kan man tro på något sådant?

I religionens namn kommer man undan med sådant som om det vore ett politiskt program från ett parti skulle bli totalförbjudet. Man kommer undan med grova påhopp och förolämpningar, t.o.m. kommer man undan lagen om ”hets mot folkgrupp”, bara det står i ens religiösa texter så är det tydligen helt ok.

Det här måste komma upp på dagordningen i Sverige. Detta måste diskuteras mer. Jag är av uppfattningen att religion är långt farligare än någon politik och skall så också behandlas. Det är egentligen helt sjukt att t.e.x hakkorset är förbjuden att bära offentligt medans vissa religiösa kännetecken som förtrycker hälften av befolkningen (kvinnorna) är helt tillåtet och tabu att ens ifrågasätta. Att det är helt ok bara för att det har en stämpel som heter ”religion”. Det finns ju religioner i vars namn långt fler människor mördats och lemlästats än de som strök med under Hitlers styre.

Nej. Det är dags att ”göra upp” med religionen i Sverige! Den skall tillåtas privat innanför hemmets väggar, den skall inte påtvingas någon och dess symboler skall inte få utrymme i det offentliga rummet. Punkt.

Det skulle lösa enormt många problem. Jag är övertygad om det.

 

Annonser

6 reaktioner på ”Religion.

 1. Håller inte med. Visst har religion använts som styrmedel. Men det har politiska system också gjort. Till och med demokratin kan användas för att trycka ner motståndare. Det handlar till sist bara om hur vi människor bemöter varandra.

  Gilla

  • Jo, visst. Men med det argumentet så kan man ju inte kritisera någon religion eller politik överhuvudtaget. tex så här: ”det är inget fel med nazism, det handlar bara om att en del nazister bemötte andra människor illa”. Så argumenterar ju (nästan) ingen.

   Gilla

 2. Det finns egentligen inget större fel på vare sig religioner eller andra ideologier. Problemet uppstår då tillämpningen blir fanatisk och används för att få makt över människor. Det är alltså människor som använder religionen eller ideologin – för att få makt och kunna förtrycka – som är det stora problemet. Tyvärr kommer sådana människor att finnas så länge som det finns människor på jorden. Övrig befolkning får kämpa emot dessa fanatiker och deras gärningar.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s