Några tankar om det kollektiva självföraktet, dess uppkomst och skadeverkningar.

Jag är en man med många frågor. En av dem är väldigt grundläggande och basic, den är samtidigt väldigt politiskt inkorrekt av någon anledning. Egentligen är det i sig ett märkligt fenomen, det faktum att frågeställningar likt denna kan vara så känsliga och tabu.

Frågan jag ställer mig och som jag gärna skulle vilja se en större debatt kring i dag är: Varför måste Sverige omdanas till ett mångkulturellt samhälle? Nej, det räcker inte med denna fråga, det finns fler och de är alla relevanta och hör i hop med denna. Här kommer en till: Varför anses det i Sverige nästintill brottsligt att vilja ha ett etniskt och/eller kulturellt homogent samhälle? De flesta människor trivs bäst och skulle välja att bo i ett samhälle befolkat av människor som de har många gemensamma nämnare med. Detta är inte svårt att förstå och det är inte speciellt kontroversiellt…..så länge man inte syftar på Svenskar. Då är det tabu igen. Då handlar det bara om ondskan reinkarnerad i form av nazism och rasism. Andra folk som tycker, tänker och känner på detta sätt är helt okej. Men av någon anledning så är det alltså inte okej för en Svensk, eller ens för en Europé att tänka och känna på detta vis.

Jag har skrivit om detta förut, men det är ett ämne som måste tas upp igen, det är en onaturlig syn på oss själva som påtvingats oss. Roten och begynnelsen till detta står förmodligen att finna främst i det som skedde i Tyskland mellan åren 1933-1945. Kortfattat så har detta lett till en slags påtvingad kollektiv skuld på alla vita Européer. Detta och självfallet alla grymheter som skett i alla vita Européiska staters kolonialism och den vita rasismen i Sydafrikas Apharteid system….och de vita kristna missionärernas grymheter och omilda behandling av ursprungsfolk. Självfallet också korstågen för tusen år sedan. Även dessa skéenden har vi ju en kollektiv skuld till i och med att alla dessa hade en gemensam nämnare med oss alla, de var vita människor av Europeisk härkomst. Detta får vi på något vis inpräntat i oss redan från barnsben i skolan. Så är det, vi ska känna någon slags skuld för vad folk gjort endast på grund av ras. Endast i detta syfte och i dessa samanhang är det okontroversiellt att ens tala om ras som om det är ett relevant begrepp. Även om man sällan använder just det ordet så är det vad som menas och syftas på. Våran ras har en skuld till alla andra raser på denna jord. En skuld som inte har betalats föränn vi gett upp våra egna länder till andra folk och förintat våran egen blodsstänkta kultur och den ersatts med något främmande.

Att alla jordens folk har ett blodigt förflutet spelar ingen roll. Att det beror på att vi alla har samma ursprung och samma primitiva gener är i detta fall ointressant. Men så är det. Alla folkslag har krigat och bråkat och samtliga folk har haft sina krigsherrar och sin egna blodiga historia. Att det blev en enorm skala, den Europeiska  kolonialismen beror på tekniska landvinningar. Teknisk utveckling helt enkelt. På senare tid, om vi tar ”fallet Hitler” så kan vi jämföra med andra minst lika grymma härskare… Pol Pot, Stalin, Idi Amin, Mao Zedong…vilken idéologi och vilket folk diktatorerna har tillhört spelar ingen roll egentligen. Människor har alltid varit grymma mot varandra. Man har alltid tyckt sig ha en rättfärdig anledning. Är det inte för att ”de andra” tillhört en ”undermålig ras” så har det varit för att de haft fel religion eller tillhört fel klass. Alla dessa anledningar är ju dåliga anledningar att vara grym mot människor och att slakta sina ”fiender”. De allra flesta normalt funtade människor i vårat västerländska samhälle av idag håller med mig om detta.

Varför o varför skall vi då dras med denna påtvingade kollektiva skuld? Varför är det okej att tala om ras som begrepp bara när det handlar om grymheter som ”vita” människor utsatt ”svarta” eller andra ”raser” för. Varför blir ras begreppet plötsligt ointressant och tabu när det talas om vad Europas folk har bidragit med till världen som varit positivt? Varför är en ”Black Power” hälsning okontroversiell och helt okej medans det motsatta väcker avsky och spykänslor hos många?

Jag vill avsluta med att jag själv inte på något vis är besatt av ras begreppet eller att jag tycker om att fokusera på detta. Jag tycker att det är tämligen ointressant. Men oavsett vad jag tycker är intressant eller ej så är det inte desto mindre viktigt i och med att det orsakar så mycket problem för oss att detta tabu upprätthålls. Jag kom in på detta bara pga att visa på hur åtminstone jag upplever att ”debatten” och konsensus ser ut kring detta ämne.

Hatar vi oss själva i våran egenskap av ”vita”?

Får vi lära oss detta i skolan?

Är detta grundorsaken till att vi blir påtvingade ett ”mångkulturellt samhälle”?

[personligen anser jag att en människas kultur och eventuella religion är långt viktigare än dennes ras. Att fundera på och reflektera kring är ändock: varför är detta ord och begrepp så känsligt och tabu att det knappt ens får uttalas då det gäller människor. Ras. Varför förneka att det finns olika raser? Pga vad Hitler gjorde? I sådana fall borde vi inte tala om att det finns olika religioner pga korstågen eller pga vad Muhammed gjorde mot de ”otrogna” och vad hans följare fortsätter att göra emot dessa än i dag.]

P.S. Tänk på att om du vill kommetera detta inlägg så håll dig ”på mattan” jag godkänner inte kommentarer som är hatiska eller som kan falla under lagen om ”hets mot folkgrupp”. Även om jag personligen tycker att den lagen är bristfällig och onödigt yttrandefrihets fientlig.

Annonser

En reaktion på ”Några tankar om det kollektiva självföraktet, dess uppkomst och skadeverkningar.

 1. Stora frågor som tas upp. Större än vad som kan bevaras enkelt, men några tankar kan väl ändå ventileras.

  Det ”vita” självhatet är till stora delar en kulturell import från USA, där de som bekant har haft problem med frågan om ras. Tyvärr har vi i Europa och särskilt i Sverige okritiskt tagit till oss detta synsätt. Kulturimporten har liksom hamburgaren fått snabb spridning. I våra skolor lär sig numera våra barn att vi är skyldiga till det mesta av ondskan här i världen.

  Lår oss t ex snabbt dyka ned i frågan om den ”vita” skulden i frågan om slaveri. Slavhandeln över Atlanten är väl känd och belyst. Att den uppstod berodde dock inte på att giriga vita slavjägare gav sig in i djungeln och fångade afrikaner. Den uppstod då afrikanska kungar hade ett överskott av slavar som de ville sälja för export. Slavöverskottet uppstod genom interna krig mellan stater och stammar. Det nämns överhuvud taget inte heller att den arabiska afrikanska slavhandeln redan hållit på under ca 700 år när européerna först satte fötterna på afrikansk mark. Till sin storlek och omfattning var den muslimska slavhandeln sett över tiden troligen mer än dubbelt så stor än den Europeiska. Historikerna tvistar dock om dessa frågor då västvärlden bedrivit intensiv forskning om vår skuld och mycket litet skrivits om andra kulturers ansvar.

  Det var dock det Europeiska inflytandet och kolonialväsendet som till slut fick slavhandeln att upphöra med början under 1800-talet. Den muslimska slavhandeln levde dock vidare och upphörde helt först under modern tid. I Saudiarabien beräknas t ex. ännu under 1950 talet att så många som ca 20 procent av befolkningen bestod av slavar.

  Slaveri är en grym och vidrig institution som vi västeuropéer alltså till slut lyckades utrota. Men går man idag på en gata i större stad i USA ser man många människor som sannolikt är ättlingar till slavar. Går man på gator i arabiska huvudstäder ser man dock få människor med distinkta afrikanska drag. Den som är intresserad kan funderna över hur det kan komma sig.

  Sett i ett större perspektiv har Europas koloniala aktiviteter alltså varit en positiv kraft för mänskligheten. Alltifrån byggandet av järnvägar, utbildningsväsende och vaccinationskampanjer till spridandet av kristen etik, samt rationella jordbruksmetoder mm. Vi får dock aldrig glömma våra svarta kapitel som den grymma Belgiska exploateringen av Kongo etc. Sveriges ansvar för kolonialismen är dock minimalt. Våra barn får dock lära sig att de har ett mystiskt kollektivt ansvar för kolonialismen.

  Orsaken till mångkulturen är dock en annan. Återkommer om grundbulten senare.

  Liked by 2 people

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s