Gammelskogen.

Miljö. Om man vill kan man se det mesta ur det perspektivet. Nästan allt jag skrivit om hittills här på min blogg tex. har ju handlat om just våran livsmiljö på ett eller annat sätt och mestadels då hur jag anser att politiker och journalisters värv fördärvar den.

Men som du vet så handlar ju faktiskt inte allt bara om oss människor och hur vi har det. Det finns andra arter också på våran jord varav många är sammanlänkade och beroende av varandra på olika sätt. Vi människor är också en del av denna naturliga ordning (även om det ibland kan vara svårt att tro). Det mesta i naturen klarar sig bra eller till och med bättre utan oss människor, vi däremot skulle aldrig klara oss utan våran natur. Därför ligger det i alla människors intresse (borde i alla fall) att värna även den livsmiljö som vi kallar ”naturen”, med vilket vi oftast verkar mena de delar av jorden där vi inte bor eller byggt hus, vägar, parkeringsplatser etc.

En del av denna natur är som bekant skog. I Sverige så är en stor del av ytan täckt av just skog. Av 41 miljoner hektar land är 23 miljoner hektar täckt av skog. Allt frid och fröjd så långt då kan man tro. Skogen är väl inte hotad, eller?

Detta är både sant och falskt, eller ska vi säga i stället att det beror på vad man menar med skog. Om man med skog menar ”träd i grupp” då finns det gott om dessa i vårat land ja, men det vi kallar skog är oftast ”bara” plantage. Det är ganska unga träd av samma art, företrädelsevis gran eller tall som är planterade där. Artfattiga monokulturer. Odlingar.

Vad har det för roll då undrar kanske du, om träden är planterade av oss eller inte? Skillnaden är bla. att i gammal orörd skog är artrikedomen mycket, mycket större och även den genetiska variationen inom arterna. Dessa skogar som är opåverkade av oss människor kallas i Sverige för antingen naturskog, gammelskog eller urskog beroende på hur länge den stått opåverkad av mänsklig aktivitet. Många arter är beroende av att dessa skogar får stå kvar.”Många arter av däggdjur och fågel har ett minimibehov av 10–30 procent gammelskog för att trivas” står att läsa på wikipedia. I Sverige är ca 4% av skogen att räkna som gammelskog. I södra landet  är det mindre än 2%…i norr är det mer.

Jag brukar ofta mana till aktivism på olika sätt och ge tips och förslag kring hur man kan agera för att motverka de problem jag beskriver. Det ska jag även göra nu. Rent konkret är det ju kanske inte så jättemycket man som enskild privatperson kan göra men det är en dålig ursäkt till att inte göra något alls. En liten, liten sak måhända men som i slutändan kan rädda en del gammelskog från avverkning är att stödja en stiftelse du hittar under ”Gröna länkar” i sidomenyn till höger, ”Naturarvet” heter sidan. Där kan du antingen donera pengar till verksamheten (som består i att de köper upp skyddsvärd och avverkningshotad gammelskog och på så vis räddar den från avverkning) eller bara gå ut på sidan (helst varje dag) och klicka på knappen där, då länkas du vidare till en annonsör som donerar en liten slant för varje klick som görs. Detta är helt gratis för dig att göra och tar bara några sekunder i anspråk av din tid. Många bäckar små kan vi kalla det konceptet. Alla kan vi dra vårat strå till stacken är ett liknande uttryck.

cropped-100_0932-11.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s