Det enda förnuftiga.

Religiös skola. Religiös (fri)skola. Religionen är knappast ett fritt val för de som får gå i dessa skolor. Ett barn väljer inte sin religion. Den blir de uppväxta med, föräldrarna i sin tur har heller inte valt sin religion. De blev uppväxta med den. Så ser det oftast ut. Det går knappast att komma åt, även om man ser det som ett problem. Att förbjuda folk att tro eller att vara religiösa fungerar icke. Det har provats förr. Det är inte dit jag vill komma.

Men att man som i Sverige tillåter att man har religiösa friskolor är just en sådan sak som urholkar själva demokratin. På sikt. Vissa religioner lär ju ut att demokrati är av ondo, att den är skapad av människan och att ”guds lagar” står över demokratins regler. Beslutet att tillåta dessa kan ses som liberalt och demokratiskt, men, på sikt leder detta bara till än mer elände. Det räcker med den hjärntvätt som vissa barn får växa upp med i sina hem. I skolan, som är finansierad av oss skattebetalare och som alla har skolplikt att infinna sig i, där skall du vara fredad mot denna hjärntvätt.

Man får tycka och tänka vad fan man vill kring detta med religion, men för [guds skull] låt barnen slippa eländet. Det skulle banne mig finnas en åldersgräns på när man får utsätta ett barn för religion och religiösa idéer, religiösa kläder o.s.v.

Du behöver bara titta på hur världen ser ut. Vad är det som orsakar mest blodspillan, mest hat, mest konflikter i världen? Religion. Ta en titt i nyhetsflödet, vilken dag som helst. Jag vet att det är så, du vet att det är så, alla vet. Ändå är det så känsligt. Varför?

Jag ser detta som lika självklart och lika viktigt som att barnagan blev förbjuden och avskaffad i skolan.

Det enda förnuftiga beslutet vore att förbjuda religiösa friskolor. Detta har inte ett dugg med blockpolitik att göra. Det är inte en höger eller vänster fråga, ej heller en ”mitten” fråga. Ingen äger denna. Det handlar om helt vanligt sunt förnuft. Det är läge att använda dig av detta herr och fru politiker.

Att ”våra” politiker tvekar och velar och inte kan bestämma sig. Att de inte vet vilket jävla ben de skall stå på i denna fråga är så otroligt patetiskt och genomskinligt. De är bara så livrädda att tappa röster. Vänstern vill inte tappa sina muslimska väljare (som man inbillar sig skall vara trogna dem, vänta bara tills de har ett eget parti…..) och högern är förmodligen måna om sina kristna väljare (en sinande skara arma själar). Sen tror ju jag att det finns förnuftiga människor som både är religiösa och som ändå ser problematiken med religiösa skolor. Jag hoppas åtminstone att det är så….

….och de äro väl besläktade? Hopp och tro.

[Jag känner att jag skulle vilja tillägga något för att klargöra min egen högst personliga syn kring en del saker detta ämne berör. Jag har absolut inte något emot att man har en tro på något som ej kan bevisas eller på andra abstrakta begrepp/föreställningar. Det kan ju t.o.m. vara så att det existerar andra världar/dimensioner och att dessa kommer att kunna förklaras i framtiden. Eller inte. Jag ser inget fel i att någon kallar sig ”andlig sökare” eller att ha ett behov av eller vara intresserad av ”andlighet”. Det kan handla om allt från att utforska medvetandet genom meditation till att intressera sig för sina drömmar eller att undersöka s.k. ”paranormala fenomen” e.t.c. Allt som inte är känt/vetenskapligt bevisat förtjänar ett noggrant studium. Däremot ger jag inte ett skvatt för religioner, inte för någon. De motsvarar politikens ideologier. Vi behöver inte heller dessa. De fungerar endast som ramar och hindrar människor från att röra sig utanför dessa. De begränsar vårat tänkande. De utgör hinder för upptäckter och hindrar därmed utveckling. Vi/du/jag behöver vare sig religioner eller ideologier. Kan vi inte låta dem ha spelat ut sin roll? Vi kan väl både tänka och tro själva? Vill jag tro och hoppas på…..] 

Annonser

En reaktion på ”Det enda förnuftiga.

 1. Kemal Mustafa Atatürk menade att religionen skulle vara frivillig, och det är väl den vanliga idén även hos vanliga ateister i allmänhet:

  ”Jag har ingen religion, och ibland jag önskar att alla religioner låg på havsbotten. En svag ledare, han behöver religionen för att upprätthålla sin regering; det är som om han skulle vilja fånga sitt folk i en fälla. Mitt folk kommer att lära sig demokratins principer, sanningens diktat och vetenskapens läror. Vidskeplighet måste bort. Låt dem dyrka som de vill; varje människa kan följa sitt eget samvete, förutsatt att det inte stör mentalt friskt resonerande eller ställer honom mot hans medmänniskors frihet.”
  /Mustafa Kemal Atatürk

  ,,, men se hur det nu gått för Turkiet! En diktator med rötter i islamismen blir demokratiskt vald och börjar avskaffa demokratiska fri och rättigheter. Vad beror det då på?

  – Det beror sannolikt på att islamister och religiösa i allmänhet förökar sig snabbare än sekulära och ateister.

  Den religiöse är inte ondskefull. Religiöst lidande är verkligt lidande och en protest mot verkligt lidande. Det är ett äkta skrik av ångest mot den himmel som förmörkats och hugger tag i hjärtat på människan likt en svartalf.

  Religionen är snuttefilten för hjärtat. Religionen är beviset på själens existens för den religiöse i en värld som blir allt mer själlös i jakten på det meningslöst materiella. Religionen är den drog som människan tar för att stilla sin ångest tillfälligt, fastän religionen eller drogen inte ger någon varaktig eller äkta tillfredsställelse. Drogen är ett hyckel som inte löser någonting.

  Jag anser därför att man bör göra som med andra illegala droger, nämligen förbjuda dem. Det är nämligen början på sökandet efter verklig lycka. Att ge upp illusionen om hur världen fungerar och se realiteten i ett nyktert tillstånd, såsom barnet som avslöjat jultomtens dåliga maskering sedan ställer sig skeptisk även till annan villfarelse.

  Kritiken av religionen är viktig, men den räcker inte, vilket Atatürk visat. Människan vill ha tron när de gråter i förtvivlan, men religionen självt är ofta källan till gråten. Se hur den överbefolkar och skapar misär varthelst den drar fram, se hur den skapar både apartheid, inkvisition och salafister! Se hur den legitimerar fascism, imperialism och ogudaktiga krig där även barn slits i bitar!

  Religionen är inte en vacker väldoftande blomma, men en plastblomma doppad i gift och parfym. Vi måste kasta den i återvinningsstationen och söka vår fantasi och vår tröst i naturen, i kosmiska perspektiv och i vår naturliga medmänsklighet som finns där inuti oss, likt knoppar, knoppar som vi måste nära med värme och ljus så att vi blommar ut som riktiga människor, slutar hyckla, och börja göra exakt det som verkligen är anständigt, det som löser alla våra problem på lång sikt med förnuft och känsla.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s