Oförtjänt skällsord.

Ett av alla de ord som ofta nämns i en föraktfull ton av de flesta nyhetsförmedlare i Sverige (och troligtvis i hela västvärlden som domineras av en likartad medieelit) är ordet ”populism”.

Om vi nu leker etymologer litegrand och spårar ordets ursprung och tänkta betydelse så kan vi börja med dess latinska rötter. Sprunget ur det latinska populus med betydelsen folk, nation eller ibland gemenskap kan vi börja med att konstatera att detta borde (och jag skriver borde) inte vara några fula ord.

Åtminstone jag får en liten aha upplevelse när jag läser att ordet kan ha dessa betydelser. Betänk hur vår media förhåller sig till dessa ord och företeelser och då speciellt en av dess -ismer. Nationalism.

Nationalism och populism, är det samma sak? Är det därför populismen är så avskydd och hatad av (mainstream)media? Klart är att de är besläktade, både orden och ideologierna. (i den mån man nu kan kalla populism för en ideologi…)

Ett annat besläktat ord är populär. Något som är omtyckt och vanligt/allmänt förekommande hos befolkningen. Det kan ju vara allt från en omtyckt tv-serie till en maträtt eller en åsikt. Vad är det som gör att en åsikt som både är populär och folklig är fel och farlig då? För vem är dessa åsikter fel och farliga?

Då kanske vi skulle försöka att hitta ett motsatsord. En antonym till ordet populism, vad skulle det bli? Om populism hänvisar till något folkligt, så skulle vi kunna sätta etiketten ”elitism” som en antonym. En motsats. En tänkt elit som styr över folkmassan istället för att låta folket bestämma själva.

Vips så kan vi komma in på betydelsen och upprinnelsen till självaste demokratin. Den allra mest demokratiska ”ideologin” torde ju vara just populismen.

[ Vilka slutsatser man kan dra av allt detta vill jag lämna till dig som läser. Jag tror att du är tillräckligt skarptänkt för att kunna dra dessa själv. Du ser och förstår ”vad som står mellan raderna”, eller hur? ]

Annonser

4 reaktioner på ”Oförtjänt skällsord.

 1. Mycket bra text! Jag är imponerad och glad över att du visar din seriösa sida – som jag har vetat om länge. Du lyckades att undvika svordomarna!

  Det är intressant med hur orden uppstår och framförallt hur de används. Populism har ju under de senaste åren förskjutits till en negativ klang – av medierna. Alla som inte har ”godkända” åsikter har blivit extrema – även om de är en mycket stor grupp. Extrema värden inom statistiken är ju annars de små värdena som inte passar in i normalvärdena. Men när en grupp är 15-20 % eller mer så kan den ju knappast vara extrem!
  Ordet demokrati har blivit ganska urholkat. Likaså yttrandefrihet. Vi känner ju båda till en mängd andra ord som används i debatten för att tysta ner åsikter.
  Men det viktiga är att vi inte låter oss tystas av dumheter utan påtalar dessa och benämner dem för vad de är DUMHETER!

  Liked by 2 people

 2. Eller är det så här?

  Genom att forskare byter begreppet ras mot population kan viktiga vetenskapliga fynd och mönster undersökas utan att beskylls för rasism.

  Rasist är ju dåligt/fult.

  Populist (alt rasist) är den som påstår att det finns populationer (alt raser).

  Populism i st f rasism?

  Gilla

 3. Populism används oftast av politikeradeln pejorativt för att antyda den demokratiska massans tendens att förfalla in i en extrem vilja att finna enkla lösningar på komplexa problem, utan att analysera dem på djupet.

  Det har visserligen funnits goda skäl att kritisera folkets förmåga att se helheten, men jag anser att politikeradeln själv idag INTE gör en korrekt analys, av de fakta som finns att tillgå, och därför själva levererar populistiska ogenomtänkta lösningar baserade på kortsiktiga känsloargument utan förnuftig underbyggnad.

  Samtidigt bör man som någorlunda upplyst, känslomässigt frisk och djupt analyserande individ ställa sig fråga om det finns något annat godtagbart alternativ än just populism i en demokrati? Den politiker som vill ha folkets röst kan inte enbart använda logik, men måste även blanda logiken med känsloargument i en harmonisk balans.

  Jag anser därför inte att populismen nödvändigtvis är elitismens motsats, snarare dess beroende tvilling. Motsatsen till båda heter, enligt min egen mening, ”deliberativ demokrati” d.v.s. det hövliga samtalets demokrati baserad på fakta och användandet av ord som har samma betydelse för de som deltager i samtalet.

  Populistpartiet fanns f.ö. i USA och var ett vänsterparti:
  ttps://sv.wikipedia.org/wiki/Populistpartiet

  Liked by 1 person

 4. Strålande debattinlägg! Yppersta klass från första stavelsen till sista.
  Andreas – själv en levande och obstinat antonym till globalism, elitism, internationalism och allt annat gränslöst elände 🙂

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s