Nationalekonomiska grubblerier.

[ UPPDATERING: Jag hittade en artikel som är ljusår bättre än den jag själv författat här nedanför, som jag gärna vill hänvisa den intresserade till. Här finns också siffror och statistik för den som vill ha kött på benen. Invandring och kostnader från bloggen Invandring och mörkläggning. Chokerande läsning till och med för mig. Siffrorna är skrämmande….och får en att fundera en hel del. ]

Ni som hävdar att flyktinginvandringen är svaret och lösningen på en framtida ”hypotetisk” arbetskraftsbrist, jag har några frågor och påståenden till er… eller, kalla det lösryckta tankar från en orolig medborgare, skattebetalare och väljare.

En initial boom i vissa sektorer har det onekligen lett till. Den stora flykting och invandringsvågen vi haft (och har, men i lägre intensitet för tillfället). Jag tänker då att de stora vinnarna just nu är tex byggsektorn, det byggs ju som aldrig förr och så länge någon kan betalar kalaset så är ju förstås många sysselsatta i denna bransch.

Även tjänster inom polis, rättsväsende, väktare och exempelvis kriminalvården kan man gissa på att de fått ett uppsving. Troligtvis har vågen av folk som kommit gett ett ökat behov av anställningar även här. Så också inom samhällstjänster som vård och skola.

Där är det nog mer komplicerat dock. Mestadels pga att det helt enkelt inte finns nog med folk att anställa inom dessa sektorerna. Inte nog med utbildad personal i vilket fall. Antingen kommer detta leda till att man blir tvungen att anställa människor utan utbildning (och därmed äventyra patientsäkerheten på sjukhusen och i skolan blir utbildningen bristfällig). Eller så får man klara sig på den personal man har, vilket är ohållbart, fler blir utbrända och långtidssjukskrivna…

Vi kan nog konstatera att problemen inom vård och skola knappast bara är ekonomiska, vi kan vidare gissa/anta att problemen inom dessa sektorer knappast förbättras av ett ökat tryck i form av en enorm ökning av människor. Problemen i skolan som detta medför är också enormt mångfacetterade. Man kan inte räkna på vad det kostar samhället på lång sikt eller hur samhället kommer att förändras med den dåliga (icke existerande) integrationen på många ställen.

Fler än jag måste ha reagerat på att när man går till en vårdcentral så ser väntrummet överhuvudtaget inte ut att tillhöra denna världsdel. Åtminstone har det varit så på de vårdcentraler jag besökt senaste åren. Det verkar vara en rejäl överrepresentation av icke-svenskar. Men, statistik på detta är väl bannlyst. Precis som med den mesta statistik som hade kunnat visa på kostnaderna med invandringen. Sverigedemokraterna ville ju för ett tag sedan att det skulle räknas på detta, men fick högljudda protester från alla de övriga partierna. Visst har ett visst tillskott skett inom vissa delar av sjukvården också i form av läkare och annan personal. Men att dessa skulle vara så många att de uppväger det ökade behovet, det är att säga för mycket. Jag tror inte så är fallet.

Vad är det som betalar kalaset? Skatter!

Vad inbringar skatt? Jobb, framför allt. Att folk jobbar. Siffror finns på detta. Det tar i snitt dryga sju år för en nyanländ att få jobb i Sverige…efter att de fått PUT, vilket i sig tar dryga två år i snitt. Så en ca tio år….i snitt tar det innan snittinvandraren/medelflyktingen börjar att försörja sig själv. (Jag har inte tagit dessa siffror ur luften, men du får googla själv på det denna gång). Efter att man börjat försörja sig själv så måste man jobba x antal år (färre om man är högavlönad och därmed betalar högre skatt, fler år om man är lågavlönad och därmed betalar mindre skatt) för att ens börja med att bidra till resten av samhället innan man blir pensionär och därmed börjar att bli en som tar resurser igen…

Sverige är ett rikt land. Vi har en medelsvensson, en medelklass som är både ”välgödd” och stor till antalet. Vi vet inte hur det är att leva i ett land med sämre resurser. Här har det alltid funnits en fungerande offentlig sektor.

Mina frågor (en del av dem) är: -Hur länge till har vi detta? -Hur länge kommer pengarna räcka? -Hur stora skatteökningar kommer krävas för att upprätthålla de grundläggande funktionerna? -Kommer det ens att räcka med att öka skattetrycket ytterligare? -Kan man ”lösa” alla problem genom att kasta pengar på dem?

Uppenbarligen så tror många det i alla fall. Politiker såväl som folk i allmänhet. (Dock är andelen av godtrogna och ”lättlurade” väljare i avtagande om man skall tro på opinionsundersökningarna. Åtminstone jag läser in detta i den ökande mängden folk med sympatierna riktade till SD och ”övriga partier”…)

Hela denna artikel är dåligt underbyggd med siffror och statistik. Mestadels en massa tyckande och tänkande. Till den som vill veta och inte bara tro vill jag rekommendera att läsa det som nationalekonomen Tino Sanandaji skriver.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s