Matnyttiga tips i tider av angiveri och anmälningshysteri.

Jag hittade något i mitt fb flöde idag som jag känner att jag vill dela med mig av i dessa tider av åsiktsförtryck/kontroll. Jag uppmanar INTE någon att uttrycka sig hatiskt eller opassande på något vis, varken på nätet eller i övriga sammanhang. Dock så vet jag att man ibland kan förhasta sig, man kan ibland råka uttrycka sig mindre lämpligt. Att bli åtalad och riskera straff för ord (så tillvida det inte är direkta uppmaningar till våld eller regelrätta hot förstås) är orimligt anser jag. Det hotar demokratin att förtrycka åsikter på detta sätt.

Nåväl, att det går så långt som att bli dömd är än så länge tämligen ovanligt. Det är med andra ord lätt att undvika.

Skärmbild (72)

Om du redan svarat på en delgivning:

1. FÖRNEKA att du skrivit inlägget. Det är inte olagligt. Bevisbördan hamnar då på åklagaren som troligtvis genast kommer lägga ner fallet. En skärmdump på ett inlägg kan lätt vara en förfalskning. För att den ska ha ett bevisvärde måste även tipsaren själv träda fram som offentligt vittne och redovisa hur han eller hon känner till identiteten bakom ett användarnamn. Något som är ytterst osannolikt då tipsarna oftast är anonyma och metoderna att spåra personer på internet ofta är olagliga. Vittnet måste alltså då själv först erkänna brott.

2. INDIKERA att det är fler personer som har tillgång till kontot men peka inte ut någon. Du behöver inte hjälpa polisen. Du gör inget olagligt.

3. DU BEHÖVER INTE tala sanning i förhör eller i domstol. Vi har ingen domstolsed för personer som står åtalade för brott. Det finns dock en vittnesed som gör att vittnen alltid måste tala sanning. Vittnen som uppger falska uppgifter kan dömas för mened.

Källa: Nya Tider

[Än en gång, jag uppmanar INGEN att med uppsåt begå något som helst brott…däremot så kan vissa former av ”civil olydnad” ibland vara berättigad.]

 

Annonser

En reaktion på ”Matnyttiga tips i tider av angiveri och anmälningshysteri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s